Jadłospis



27.06.2022 PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie: Weka pszenna z masłem (82%),filetem z indyka z Bobrownik ,sałatą zieloną, pomidorem malinowym, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku z cynamonem, herbata żurawinowo -malinowa

II Śniadanie: Chleb pszenno –żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem zielonym, . herbata z cytryną, miodem

Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej na wywarze mięsnym(indyk) – warzywnym (seler) z ziemniakami, kiełbaską, zieloną pietruszką, makaron (pszenica, jaja) z koktajlem truskawkowym na śmietanie, jogurcie naturalnym, marchewka ,kompot ( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona, śliwa, truskawka), Soczek 100%



28.06.2022 WTOREK

I Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem(82%),jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, kakao naturalne na mleku , herbata rumiankowa,

II Śniadanie : Sałatka owocowa (arbuz, truskawki, brzoskwinie, banany, ananas) z polewą jogurtową , wafle zbożowe (pszenica)

Obiad: Jarzynowa na wywarze mięsnym(indyk) – warzywnym (seler) z brokułą, kalafiorem, fasolką żółtą, ryżem , śmietaną ,jogurtem, zieloną pietruszką kotleciki mielone z indyka, szynki wieprzowej (pszenica, jaja) smażone na oleju kujawskim, mizeria ze śmietaną, szczypiorkiem, ziemniaki młode z masłem , koperkiem, kompot ( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona ,śliwa, truskawka),Chrupki kukurydziane


- 29.06.2022 ŚRODA

I Śniadanie : Chleb wieloziarnisty ( pszenica, żyto, sezam) z masłem (82% ,szynką Pajdą, ogórkiem zielonym , kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbatka miętowa

II Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, pastą z ryby ( makrela, tuńczyk, ser biały), papryką czerwoną, zieloną cebulką, herbata z cytryną, miodem

Obiad: Pomidorowa na wywarze mięsnym(indyk) – warzywnym (seler) z kaszą jęczmienną, śmietaną, jogurtem , zieloną pietruszką, naleśniki (pszenica, jaja, mleko) z serem białym, dżemem 100% truskawkowym , kompot owocowy ( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona śliwa, truskawka), Arbuz



30.06.2022 CZWARTEK

I Śniadanie : Chleb pszenno – żytni z masłem (82%),kiełbaską krakowską podsuszaną, pomidorem malinowym , kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata z cytryną, miodem

II Śniadanie: Kasza manna (pszenica) na mleku z musem truskawkowo - ananasowym .

Obiad: Kminkowa (wywar z kminku) na wywarze mięsnym(indyk) – warzywnym (seler) z makaronem (pszenica, jaja), śmietaną, jogurtem, zieloną pietruszką, leczo z filetem kurczaka z warzywami, pomidorami z ryżem, sałata lodowa z jogurtem, kukurydzą, rzodkiewką, kompot owocowy ( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona śliwa, truskawka), Soczek 100%






Podajemy dzieciom do picia wodę niskozmineralizowaną ,,Eden’’

Jadłospis opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn.26.07.2016 r.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczono składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Przedszkolowo.pl logo