Jadłospis
27.06.2022 PONIEDZIAŁEK
I Śniadanie: Weka pszenna z masłem (82%),filetem z indyka z Bobrownik ,sałatą zieloną, pomidorem malinowym, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku z cynamonem, herbata żurawinowo -malinowa
II Śniadanie: Chleb pszenno –żytni z masłem, serem żółtym, ogórkiem zielonym, . herbata z cytryną, miodem
Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej na wywarze mięsnym(indyk) – warzywnym (seler) z ziemniakami, kiełbaską, zieloną pietruszką, makaron (pszenica, jaja) z koktajlem truskawkowym na śmietanie, jogurcie naturalnym, marchewka ,kompot ( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona, śliwa, truskawka), Soczek 100%
28.06.2022 WTOREK
I Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem(82%),jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, kakao naturalne na mleku , herbata rumiankowa,
II Śniadanie : Sałatka owocowa (arbuz, truskawki, brzoskwinie, banany, ananas) z polewą jogurtową , wafle zbożowe (pszenica)
Obiad: Jarzynowa na wywarze mięsnym(indyk) – warzywnym (seler) z brokułą, kalafiorem, fasolką żółtą, ryżem , śmietaną ,jogurtem, zieloną pietruszką kotleciki mielone z indyka, szynki wieprzowej (pszenica, jaja) smażone na oleju kujawskim, mizeria ze śmietaną, szczypiorkiem, ziemniaki młode z masłem , koperkiem, kompot ( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona ,śliwa, truskawka),Chrupki kukurydziane
- 29.06.2022 ŚRODA
I Śniadanie : Chleb wieloziarnisty ( pszenica, żyto, sezam) z masłem (82% ,szynką Pajdą, ogórkiem zielonym , kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbatka miętowa
II Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, pastą z ryby ( makrela, tuńczyk, ser biały), papryką czerwoną, zieloną cebulką, herbata z cytryną, miodem
Obiad: Pomidorowa na wywarze mięsnym(indyk) – warzywnym (seler) z kaszą jęczmienną, śmietaną, jogurtem , zieloną pietruszką, naleśniki (pszenica, jaja, mleko) z serem białym, dżemem 100% truskawkowym , kompot owocowy ( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona śliwa, truskawka), Arbuz
30.06.2022 CZWARTEK
I Śniadanie : Chleb pszenno – żytni z masłem (82%),kiełbaską krakowską podsuszaną, pomidorem malinowym , kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata z cytryną, miodem
II Śniadanie: Kasza manna (pszenica) na mleku z musem truskawkowo - ananasowym .
Obiad: Kminkowa (wywar z kminku) na wywarze mięsnym(indyk) – warzywnym (seler) z makaronem (pszenica, jaja), śmietaną, jogurtem, zieloną pietruszką, leczo z filetem kurczaka z warzywami, pomidorami z ryżem, sałata lodowa z jogurtem, kukurydzą, rzodkiewką, kompot owocowy ( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona śliwa, truskawka), Soczek 100%
Podajemy dzieciom do picia wodę niskozmineralizowaną ,,Eden’’
Jadłospis opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn.26.07.2016 r.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczono składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki