Jadłospis

09.12.2019 PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku z żurawiną , ziarnem słonecznika, chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto, sezam) z masłem (82%),serkiem Almette , rzodkiewką, herbata rumiankowa - marchewka do zgryzu

II Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem , kiełbasą żywiecką, ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną, miodem, imbirem

Obiad: Kalafiorowa na wywarze mięsnym(indyk) -warzywnym (seler) z makaronem (pszenica, jaja), śmietaną, jogurtem , zieloną pietruszką filet z kurczaka duszony z warzywami(marchewka, brokuły, dynia, cukinia, fasolka szparagowa) z ryżem brązowym, kompot owocowy(porzeczka czarna, czerwona, wiśnia, truskawka, śliwa),Mandarynka


10.12.2019 WTOREK

I Śniadanie: Chleb (pszenica, żyto,) z masłem (82%), pastą z jajek ,sera białego, papryką, szczypiorkiem , kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku , herbata malinowa

II Śniadanie: Budyń czekoladowy na mleku z gorzką czekoladą (mleko, orzechy) - ciasteczka zbożowe z żurawiną (pszenica, owies)

Obiad: Dyniowo -pomidorowa na wywarze mięsnym(indyk) -warzywnym (seler) z kaszą jaglaną, śmietaną, jogurtem, zieloną pietruszką sznycelek z indyka ,szynki wieprzowej (pszenica, jaja), smażony na oleju kujawskim, surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłka, ziarna dyni ,cebuli, oliwy z oliwek , ziemniaki z masłem , koperkiem, kompot wieloowocowy( wiśnia, porzeczka czarna, czerwona, śliwa, truskawka)Winogrona czerwone


- 11.12.2019 ŚRODA

I Śniadanie: Chleb graham (pszenica, żyto) z masłem(82%), szynką konserwową, sałatą zieloną, rzodkiewką, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku z cynamonem herbata z cytryną, miodem

II Śniadanie : Chleb pszenno – żytni z masłem, serkiem truskawkowym (wyrób własny) - herbata owoce leśne - marchewka do zgryzu

Obiad: Rosół na wywarze warzywnym (seler) z makaronem (pszenica, jaja przepiórcze), zieloną pietruszką, mięso mielone z kurczaka, marchewka duszona z groszkiem zielonym (masło), ziemniaki z masłem, koperkiem, kompot owocowy(porzeczka czarna, czerwona, wiśnia, śliwa, truskawka) z goździkami, Jabłko


- 12.12.2019 CZWARTEK

I Śniadanie : Płatki jaglane na mleku z żurawiną , ziarnem słonecznika, chleb wieloziarnisty (pszenica, żyto, sezam) z masłem (82%),serkiem Bieluch , papryką kolorową ,herbata rumiankowa z koperkiem

II Śniadanie: Kisiel porzeczkowo – truskawkowy z kiwi, bananem, - polewą śmietanowo -jogurtową , weka (pszenica) z masłem

Obiad: Pieczarkowa z makaronem łazankowym (pszenica ,jaja) na wywarze mięsnym(indyk) -warzywnym (seler) z śmietaną, jogurtem, zieloną pietruszką paprykarz (filet z indyka) z kaszą jęczmienną, gryczaną, sałata lodowa z jogurtem kompot owocowy (porzeczka czarna, czerwona, wiśnia, śliwa, truskawka), Jabłko


13.12.2019 PIĄTEK

I Śniadanie : Weka pszenna z masłem (82%) ,polędwicą sopocką tradycyjną ,pomidorem, rukolą, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku z cynamonem , herbata miętowa

II Śniadanie: Chleb (pszenica, żyto) z masłem (82%),pastą z tuńczyka, makreli , sera białego, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką, herbata z cytryną, miodem

Obiad: Zupa z soczewicy czerwonej na wywarze mięsnym(indyk)- warzywnym (seler) z ziemniakami, kiełbaską aleksandryjską (soja) , zieloną pietruszką, racuszki drożdżowe z jabłkiem (mleko, pszenica ,jaja ),polewą jogurtową, talarki marchewki kompot owocowy (porzeczka czarna, czerwona, wiśnia, śliwa, truskawka), Banan




Podajemy dzieciom do picia wodę niskozmineralizowaną ,,Eden’’

Wytłuszczonym drukiem zaznaczono składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY(UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Przedszkolowo.pl logo